Vanliga frågor

Det finns många olika sätt att ladda ner och läsa e-böcker på olika plattformar och enheter. Ibland kan det verka förvirrande. Vi ger svar på de vanligaste frågorna här nedan. Om du är osäker på vilket format du ska ladda ner, eller hur du får över filen med e-boken till din enhet, klicka på avsnitten här nedan för att få reda på mer.

Epub och Kindle är de vanligaste och mest praktiska formaten för e-böcker och erbjuder många fördelar jämfört med standard-pdf. De kan läsas på PC, Mac, Android, iPhone, iPad, iPod, Windows Phone och nästan alla andra mobila enheter.
 
Epub- och Kindle-filer kräver installation av särskilda appar på din enhet innan du kan öppna dem. Många av dessa appar är gratis. För att hitta lämplig app, leta efter “epub reader” eller “Kindle reader” i App Store på din enhet.
 
Här är några fördelar med dessa e-boksformat:
 • Texten är responsiv. Det betyder att texten kan förstoras så att den blir lätt att läsa utan att raderna hamnar utanför skärmen. Det är mer användarvänligt än pdf när man läser på en mobil enhet.
 • Det finns många gratisappar tillgängliga på alla plattformar, så du kan ladda ner och läsa på vilken av dina enheter som helst.
 • I dessa appar kan du använda bokmärken, markera text och lägga till egna anteckningar så att du enkelt kan hitta favoritavsnitt i boken. Några appar har också ”läsa högt”-funktion och synkronisering av ditt bibliotek mellan olika enheter, så att du kan fortsätta läsa på en annan enhet (t.ex. dator) än den där du slutade läsa (t.ex. mobil).
Det finns många appar tillgängliga på alla plattformar, så du kan ladda ner och läsa på vilken av dina enheter som helst.  Många är gratis. Vi kan inte lista alla appar eftersom det skapas nya hela tiden och läggs upp på olika webbsidor. Om du inte läst e-böcker förut får du här några tips för att komma igång:
 • iPhones och iPads har ofta iBooks installerat (som gör att du kan läsa ePub-format). Om det inte finns installerat kan du ladda ner det från App Store. Du kan också hitta andra alternativ genom att söka efter “ePub Reader” eller  “Kindle app” i App Store på din enhet..
 • Android-telefoner har ofta Google Play Books installerat (som gör att du kan läsa Epub-format). Om det inte finns installerat kan du ladda ner det från Google Play Store på din enhet. Du kan också hitta andra alternativ genom att söka efter “ePub Reader” eller  “Kindle app” i Google Play Store på din enhet.
 • För pc kan du ladda ner Adobe Digital Editions för ePub-format eller Kindle App för Kindle-format.
 • För Mac/Apple kan du använda iBooks (ofta förinstallerat) eller Adobe Digital Editions som båda läser e-böcker. Du kan också installera Kindle App för att läsa böcker som har Kindle-format.
 • Fler alternativ för eReader på alla nämnda enheter hittar du genom att söka efter “ePub Reader” eller “Kindle app” i App Store på din enhet.
 1. Se till att du har en lämplig eReader-app installerad på din enhet INNAN du laddar ner e-boken (se ovan för mer information om appar).
 2. Gå till HurdukanODL.com direkt i din webbläsare (t ex. Google Chrome, Safari, Firefox eller Internet Explorer). Se till att du öppnar sidan i din webbläsare - vissa andra appar (t.ex. Facebook på mobila enheter) försöker öppna sidan i själva appen, vilket kan störa nedladdningen.
 3. Klicka på en av nedladdningsknapparna på HurdukanODL.com-sidan. En ny sida öppnas och nedladdningen startar automatiskt. Vissa webbläsare kan blockera den automatiska nedladdningen. Om det händer, klicka bara på den blå knappen högst upp på sidan med texten ”Nedladdningen ska starta automatiskt, om inte - klicka här”. Då startar din nedladdning manuellt och filen ska synas på din enhet.
 4. Du kan börja läsa genom att öppna filen i den eReader du valt.
 5. När du har laddat ner boken kan du också teckna dig för en serie ”Råd för livet”. Då får du varje vecka via mejl citat ur boken tillsammans med förslag på övningar. Det här hittar du också längst ner på denna sida.
Öppna webbsidan i en webbläsare, inte i en app såsom Facebook
Gå till HowtoTYL.com direkt i din webbläsare (t ex. Google Chrome, Safari, Firefox eller Internet Explorer). Se till att du öppnar sidan i din webbläsare - vissa andra appar (t.ex. Facebook på mobila enheter) försöker öppna sidan i själva appen, vilket kan störa nedladdningen.
 
Att ladda ner till iPhones, iPads och iPods
Försäkra dig om att välja ePub-filen för lättare åtkomst på iPhone, iPad och iPod.
Några iPhones och iPads tillåter inte automatisk nedladdning (som används på HurdukanODL.com). Om det händer kanske det dyker upp ett felmeddelande eller så laddas det inte ner överhuvudtaget. Det är enkelt att åtgärda::
 1. Klicka på en av "Ladda ner GRATIS ebok"-knapparna på HurdukanODL.com
 2. Om nedladdningen inte startar, stäng alla felmeddelanden som poppar upp. Du ska då kunna se en webbsida som säger: 'Tack för din nedladdning! Trevlig läsning och dela gärna med andra.'
 3. Överst på sidan finns en blå knapp som säger: 'Nedladdningen ska starta automatiskt, om inte klicka här'.Klicka på den för att återaktivera nedladdningen.
 4. Du ska då kunna se ePub-filens ikon i din webbläsare med alternativet undertill: 'Öppna i “iBooks"'
 5. Klicka på det alternativet och boken ska öppnas korrekt i 'iBooks'.

Fick du inte svar på din fråga ovan? Kontakta oss

Om du inte har fått svar, eller om din fråga inte finns med ovan, använd kontaktformuläret nedan så försöker vi hjälpa dig.
Om din fråga handlar om nedladdning eller e-boksformat, svara gärna på följande frågor (det hjälper oss att hjälpa dig):

 • Vilket format försöker du ladda ner?
 • Vilken slags enhet och vilket operativsystem använder du?
 • Vilken e-boksläsare använder du på din enhet?
Var god ange ditt namn.
Var god ange ett ämne
Var god ange ett meddelande.

Råd för livet
Fyll i din mejladress för att få gratis inspiration varje vecka.

Vi värnar om din integritet och din mejladress kommer inte att delas med tredje part. Du kan avsluta prenumerationen när som helst genom att klicka på ”säg upp”-knappen nederst på sidan på varje mejl eller genom att kontakta [email protected]